Vármegyei szintű felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan – EFOP-1.6.3-17-2017-00017

Pályázati konstrukció: EFOP-1.6.3.-17 Megyei szintű felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan

Pályázat azonosítószáma: EFOP-1.6.3-17-2017-00017

Pályázat címe: Győr-Moson-Sopron Megyei Felzárkózási Fórum létrehozása

Kedvezményezett neve: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

Kedvezményezett címe: 9021 Győr, Városház tér 3.

Elnyert támogatás: 65 millió forint

Támogatás intenzitása: 100%

Finanszírozó alap: Európai Szociális Alap

Projekt célja és tartalma: A pályázat alapvető célja megyei szintű koordinációs és konzultációs rendszer kialakítása annak érdekében, hogy a felzárkózás-politikai együttműködések ne csak országosan és helyi, esetlegesen járási-, hanem a közigazgatás következő szintjén, a megyei szinten is kialakuljanak, rendszeressé váljanak, és esélyteremtő módon hassanak vissza az egyes települések lakosságának életére, növelve a szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést.

Részcélok:

  • új együttműködések generálása területi szinten jelentkező, az esélyegyenlőséget és felzárkózást érintő speciális problémák megoldására, szolgáltatáshiányok kiküszöbölésére;
  • megyei szinten a hátrányos helyzetű célcsoportokat érintő beavatkozások összehangolása;
  • a megyék kapacitás és szervezetfejlesztése a felzárkózás-politika területi szintű koordinációjának kialakítása érdekében.

A megyei szintű együttműködések hatékonyabbá teszik a feladatellátást és az önkormányzatok közötti párbeszédet valamint tudáscserét, ezáltal segítik a szolgáltatási hiányok felszámolását, meglévő eszközök, szolgáltatások összehangolását. Egyúttal a települési önkormányzatok számára a helyi esélyegyenlőségi programjaik elkészítéséhez, felülvizsgálatához, végrehajtásához is inputtal szolgálhatnak. Emellett a szakemberek koordinációs, szervező, és tanácsadási tevékenységének köszönhetően az önkormányzati együttműködésben résztvevő kistelepülések is szakmai támogatáshoz juthatnak. Hatékonyabban valósulhatnak meg a tartós szegénységben élők és romák integrációját és a velük foglalkozó szervezetek hatékonyabb beavatkozásait segítő fejlesztések, innovatív megoldások, valamint a periférikus élethelyzetben élők közösségeinek egymás segítésére irányuló programok.

A projekt célcsoportjai: hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, különösen mélyszegénységben élők, romák, gyermekek, nők, idősek, fogyatékkal élők.

A projekt keretében megalakul majd a maximum 30 fős Megyei Felzárkózási Fórum is, melynek feladata a megyei szolgáltatási utak feltérképezése, a meglévő szolgáltatások lakossághoz való elérésének vizsgálata, különös tekintettel a helyi szinten hiányzó szolgáltatásokra, a különböző szervezetek közötti koordináció, a helyi szereplőknél rendelkezésre álló eszközök, szolgáltatások, intézmények stb. felhasználásával megoldások nyújtása a hiányok ellátására.

Irányító hatóság: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Kapcsolat: felzarkozas@gymsmo.hu

Projekt zárása: 2021. augusztus 1.

Kapcsolódó anyagok:

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Civil szervezetek részére a megyei szintű felzárkózási fórumban való közreműködésre (Győr-Moson-Sopron Megyei Felzárkózási Fórum civil pályázat)

Záró sajtóközlemény

Győr-Moson-Sopron Megyei Szolgáltatási Út Térkép

Győr-Moson-Sopron Megyei Esélyteremtő Paktum

Nyitó sajtóközlemény