bethlen_gabor_alap_fejlec

Győr-Moson-Sopron megye, Sopronpuszta, a páneurópai piknik jelentős szerepet játszott az 1989-ben megindult európai eseményekben, ugyanígy Maros megye is az 1989-90-es évek romániai történelmében. Jelen projekt a vasfüggöny lehullásának 30 éves évfordulójára, a határok megnyitására hívja fel a figyelmet, feldolgozva a közelmúlt történéseit, rávilágítva a történések párhuzamaira, s erősítve a nemzeti öntudatot, valamint a közös kulturális örökség megőrzésének fontosságát.

A projekt előkészítése során a pályázó több célt határozott meg:
- A projekt lehetőséget teremt a 30 évvel ezelőtti eseményekről való megemlékezésre.
- A fiatalabb generációk számára lehetőség az immár történelmi események bemutatása.
- A projekt segíteni kívánja a közoktatásban az adott történelmi időszak oktatását, hiteles képet adva az eseményekről, s erősítve a fiatalok büszkeségét és magyarságtudatát.
- A megélt eseményekről, a kulturális-történelmi párhuzamokról való gondolkodás erősíti a nemzeti öntudatot, az összetartozás érzését, s hozzájárul egy nemzetéért elkötelezett, felelős ifjúság felnövekvéséhez.

A projekt keretében a közös kulturális-történelmi örökségünk megőrzése érdekében tervezett megvalósított tevékenységek három csokorba foglalhatók:


1. Történelemtanárok részére pályázatot hirdettünk: készítsenek mintaelőadást arról, hogyan tanítanák 1989 határnyitáshoz vezető eseményeit és hatásukat. A beérkezett pályázatokat szakértő zsűri bírálta el, s bemutattuk konferenciánkon is. Az anyagok jelenleg is elérhetők a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat honlapján.

A pályázatot a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és a megyei Europe Direct Tájékoztató Központ írta ki. Együttműködő partnerek: Maros Megyei Tanács, Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány, Győri Pedagógiai Oktatási Központ, Győri Tankerületi Központ, Soproni Tankerületi Központ, Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum, Soproni Szakképzési Centrum, Győri Műszaki Szakképzési Centrum, Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar, Magyar Történelmi Társulat Nyugat-Dunántúli Regionális Csoportja.


2. A projekt keretében Győr-Moson-Sopron megyébe látogatott a Maros Megyei Tanács egy 15 fős delegációja 2019. szeptember 11-15. között. Részvételükkel sor került a Páneurópai Piknik helyszínének megtekintésére, ahol az egykori Piknik két szervezője bemutatta a korabeli eseményeket, azok helyszíneit, szereplőit, valamint a Sopronpusztán látható új látogatóközpontot, emléktárgyakat, elismeréseket. (2015-ben Magyarországon elsőként kapott Európai Örökség címet a sopronpusztai Páneurópai Piknik Emlékhely. Az Európai Örökség címet az Európai Bizottság hozta létre azzal a céllal, hogy elismerje azokat a helyszíneket, amelyek a történelem során Európa újraegyesítéséhez járultak hozzá. Magyarországon még a Liszt Ferenc Zeneakadémia (2016) és a Dohány utcai Zsinagóga (2018) rendelkezik ezzel az uniós kitüntetéssel.) A projekt keretében Sopronban konferenciát is tartottunk szeptember 12-én "1989 határnyitáshoz vezető eseményei Győr-Moson-Sopron és Maros megyében" címmel.
Programja a következő volt:

Köszöntők:
Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos
Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke
Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke

A romániai rendszerváltás és a Maros megyei események
Dr. Fodor János egyetemi tanársegéd, Babes-Bolyai Tudományegyetem, Történelem és Filozófia Kar, Magyar Történeti Intézet

A Páneurópai Piknik története
Nagy László titkár, Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány

Menekültválság és határnyitás Magyarországon, 1989
Dr. habil. Tóth Imre történész, Magyar Történelmi Társulat Nyugat-Dunántúli Regionális Csoport

1989 határnyitáshoz vezető eseményei és hatásuk Győr-Moson-Sopron megyében – pályázat bemutatása
Greksza Tünde, Széchenyi István Gimnázium, Sopron

1989 határnyitáshoz vezető eseményei és hatásuk Győr-Moson-Sopron megyében – pályázat bemutatása
Horváth Rita, SSZC Idegenforgalmi, Kereskedelmi Vendéglátó Szakképző Iskolája és Kollégiuma

A pályázat ünnepélyes eredményhirdetése


3. A Győr-Moson-Sopron megyei látogatás és konferencia "tükörprogramja" is megvalósult Maros megyében. Győr-Moson-Sopron megyéből 9 fős delegáció utazott Maros megyébe 2019. november 20-24. között. Az 1989-90-es események helyszínének megtekintése mellett itt is tartottunk konferenciát a Maros Megyei Tanács együttműködésével, magyar és román nyelven, szinkrontolmácsolással.
A konferencia programja:

Megnyitó
Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke
Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke

A Páneurópai Piknik története
Nagy László szervező, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány titkára

A decemberi antikommunista forradalom: valóság és rejtélyek
dr. Cornel Sigmirean, a Marosvásárhelyi „George Emil Palade” Orvosi, Gyógyszerészeti Tudomány- és Technológiai Egyetem professzora

A rendszerváltás és a nemzetiségi kérdés Romániában
dr. Novák Csaba Zoltán történész

- Kérdések, válaszok:
A magyar delegáció Maros megyei tartózkodása során több történelmi, kulturális szempontból kiemelkedő helyszínt is meglátogatott, így megemlékezett Fehéregyházán és Segesváron az 1848-49-es szabadságharc eseményeiről, de látogatást tett történelmi kastélyokban is, illetve találkozott települési önkormányzatok és a megye vezetőivel is.

1. Pályázat történelemtanárok részére:
Pályázati felhívás;
Horváth Rita előadása;
- Greksza Tünde előadásai: tananyag és feladatsorvizuális feladatok.

2. Konferencia Sopronban:
Konferencia meghívója;
- Fotók: https://www.facebook.com/pg/europedirectgyms/photos/?tab=album&album_id=514670969164780.

3. Konferencia Marosvásárhelyen
Konferencia meghívója;
- Fotók: https://www.facebook.com/pg/europedirectgyms/photos/?tab=album&album_id=481288589169685.

 

A program megvalósítását a Bethlen Gábor Alap biztosította.